Om Mannaz

Digital læring i øjenhøjde

Digital læring giver os fleksibilitet, sparer tid, skaber resultater – men kræver forberedelse og indsigt for at lykkes. Og så er den bedst, når den bruges i en blended learning model og kombineres klogt med tilstedeværelse, fortæller Mannaz’ nye Head of Digital Learning & Leadership.
·
Artikel

Digital læring giver os fleksibilitet, sparer tid, skaber resultater – men kræver forberedelse og indsigt for at lykkes. Og så er den bedst, når den bruges i en blended learning model og kombineres klogt med tilstedeværelse, fortæller Mannaz’ Head of Digital Learning & Leadership.

Mannaz er en pioner inden for digital undervisning og gik forrest, da COVID-19 gjorde det nødvendigt at omlægge undervisningen til virtuelle formater. Mannaz kan tilbyde alle sine kurser som virtuel undervisning og udvikler derudover skræddersyede e-læringskurser, videoer og podcasts for kunder. Som Head of Digital Learning & Leadership hos Mannaz står Julie Ekner Koch i spidsen for den fortsatte udvikling både internt og eksternt.

”COVID-19 har for alvor vist os værdien af de digitale platforme som kommunikationsmedie. Og tendensen har bidt sig fast. Langt flere kunder ser nu store fordele i at bruge et blended learning design, hvor læringsmetoderne supplerer hinanden. Vi vil gerne gå forrest ved at udvikle virtuelle og hybride forløb, der skaber forretningsmæssige resultater for organisationerne og en god læringsoplevelse for deltageren,” fortæller hun.

Julie understreger, at det ikke handler om, at nu skal alting foregå digitalt. Det virtuelle er ikke et mål eller en kvalitet i sig selv. ”Det er læringsdesignet og kvaliteten af den digitale læring, der er afgørende for, om der skabes reelle resultater og en god læringsoplevelse,” uddyber hun.

Udover at udvikle de eksterne digitale læringsforløb er Julie også i gang med at styrke og udvikle Mannaz’ egne digitale kompetencer. ”Vi er i færd med at tage vores egen medicin, for som alle andre organisationer tænker vi over, hvordan vi bruger tiden mest effektivt.”

Vælg mediet, der passer til formålet

Det er et grundlæggende princip for alle forløb hos Mannaz, at de tager udgangspunkt i kundens behov. Det princip gælder naturligvis også for digitale forløb. Læringsdesignet tager således altid højde for kundens situation, forretning og hverdag.

”Hos os handler det om at bruge det medie, som passer bedst til formålet. Nogle gange giver det mest mening at møde hinanden fysisk. Andre gange vil noget forberedende digital læring gøre udbyttet af forløbet langt større. Vi ser dog en tendens til, at den form, hvor det digitale forløb og det fysiske møde kombineres, skaber stærkere resultater,” uddyber hun.

Julie kommer fra en verden med store globale spillere, hvor det digitale format har været en nødvendighed for at binde internationale organisationer sammen på tværs af geografi og tidszoner. I mere end femten år har hun været konsulent med fokus på digital læring, inden hun begyndte hos Mannaz. Hun er tillige forfatter til bogen: ’Digital Læring – effektiv læring, videndeling og samarbejde’.

Hun forklarer:  ”Den digitale læring er et interessant felt, fordi det kombinerer teknologi og psykologi. Jeg har altid forsøgt at sætte mig i deltagerens sted for at lære mere om, hvordan man kan optimere læringsrejsen og formidlingsdelen. Men det er ikke sådan, at jeg synes, at bare det er virtuelt, så er det godt. Det er derimod vigtigt, at man er åben omkring, at det digitale til tider kan føles tungt og så stille spørgsmålet, hvad kan vi gøre for at løfte oplevelsen?”

Stiller store krav til underviserne

Når en underviser er til stede fysisk sammen med deltagerne, er det lettere at køre på instinktet og det spontane. Det er langt sværere, når rammen er digital.

”Et digitalt forløb stiller store krav til undervisningen og ikke mindst underviserne. De skal tænke hele forløbet igennem i detaljer og lave et stort og struktureret forarbejde. Det er svært at ”mærke” deltagerne på samme måde, så du er nødt til at tænke dynamikken igennem på forhånd. Den faktor gør, at et dygtigt sammensat digitalt forløb rent faktisk kan være meget effektivt og resultatskabende.”

Mannaz har altid været kendt for sine dygtige undervisere, men under COVID-19 har de også skullet innovere undervisningsform og forberedelsesform. Som virksomhed er Mannaz i konstant bevægelse.

”Den klassiske undervisning kan ikke repliceres én til én, og det har betydet, at mange af vores undervisere har transformeret og tilpasset deres undervisning til det virtuelle format. De har skullet tillære sig digital facilitering som et supplement til deres store undervisningserfaring,” siger Julie.

Mere video. Flere podcasts

En del af videreudviklingen af det virtuelle undervisningsformat hos Mannaz indebærer, at brugen af video og podcast udvides.

”Vi ved, at podcast og videoer fanger og fastholder opmærksomheden. Den viden bruger vi naturligvis, når vi designer læringsforløb. Vi arbejder hele tiden på at forbedre vores digitale koncept,” forklarer hun.

Mannaz eksperimenterer også med at udvikle det virtuelle faciliteringskoncept ved at bruge grafisk facilitering og forskellige tekniske set-up, der giver øget involvering fra deltagerne i det virtuelle læringsrum.

Julie forklarer: ”Målet er at få noget af det nærvær, vi kender fra klasseværelset, over i den virtuelle undervisningssituation. Vi finpudser hele tiden vores koncept og forsøger at være på forkant med udviklingen.”

Hvorfor blev det Mannaz?

Når Julie bliver spurgt, hvorfor hun valgte Mannaz som sin arbejdsplads, fremhæver hun den høje faglighed og de dygtige kollegaer.

”Mannaz har et godt ry inden for undervisning og læring, som jeg brænder for. Jeg søgte nogle ligesindede kollegaer, som jeg kunne udveksle viden med og lære af. Det har jeg fået i mine fantastisk dygtige kolleger.”

Da Julie har mindre børn, var det også vigtigt for hende at finde en fleksibel arbejdsplads.

”De menneskelige værdier er på plads hos Mannaz. Og jeg har fået en fleksibel ramme, der passer med mit familieliv. Det betyder meget i hverdagen.”

Kurser indenfor virtuel facilitering

Inspiration
Om Mannaz "Forventningerne til digital undervisning er høje - det skal vi levere på"

Mød Zeki Köse. Han er en del af den bølge af kompetente, engagerede nyansættelser, der er strømmet til Mannaz de seneste par år. Som IT-koordinator er Zeki Köse ansvarlig for at løfte Mannaz’ digitale undervisningsplatform, også kaldet Mannaz Academy, til det næste niveau.

Ledelse & Teamudvikling 5 gode grunde til du bør videreuddanne dig

Virksomheden vinder mindst lige så meget som medarbejderen i forbindelse med videreuddannelse. Ny viden er en katalysator for vækst, rekruttering, innovation og øget trivsel. Tør I lade være med at investere i videreuddannelse? Læs artiklen, og få indblik i nogle af fordelene ved at tage på kursus.

The potential is people